
Her Şey Bir Fikirle Başladı
1967 yılında Ankara Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi’nde inşaat mühendisliği bölümünde okurken aynı zamanda Ziraat Bankası Mubayaa Memurluğu konumunda iş bulan kurucumuz Sefer Armutcu, kısa bir süre sonra bankanın kahve kavurma bölümünde çalışmaya başladı. İki yıl kadar süren kahve kavurma serüveni, okuldan mezun olup asıl işine odaklanması nedeniyle kesintiye uğradı. Ta ki oğlu Davut Armutcu’nun 2018 yılında Yunanistan’ın Midilli Adası’nda kahve içmesine kadar…
Nitelikli kahvenin karakteristik özellikleri sanki Davut Armutcu’nun genlerindeki kahve tutkusunu uyandırmıştı. Kendisi bunun üzerine kahveyi daha yakından tanımanın peşine düştü ve bu yolda iyi bir eğitim almak için sınır ötesi araştırmalara girişti. Ukrayna’nın Kiev şehrinde Nitelikli Kahve Birliği’nin (The Specialty Coffee Association, SCA) bir eğitmeni olan Marina Penzi ile tanıştı. Ondan aldığı eğitim sonucu “SCA Intermediate Roaster” sertifikası edinmeye hak kazandı.
Türkiye’ye döndüğünde kurduğu küçük atölyesinde aldığı eğitimleri pratiğe dökmeye başladı. Kahve çekirdeği türleri olan arabica ve robustanın baş harflerinin ardına İtalyancada beğeni, zevk anlamı taşıyan gusto kelimesini ekleyerek Argusto’yu türetti. Bu isimle sunulan nitelikli kahve lezzetleriyle insanların kahveye dair zevklerine hitap edildiğine atıfta bulunurken, sunacakları kahveyle sınırlı kalmayacaktı. Kiev’de kahve eğitimi alırken etkilendiği bir diğer lezzet olan çikolata konusunda da kendini geliştirmesiyle 2019 yılında Argusto Coffee and Chocolate firmasını kurup aynı isimli ilk kafesini Ankara’da açtı.
Tüm bunlarla yetinmedi. Kahvenin daha geniş kitlelere en doğru şekilde tanıtılması gerekliliği ona yeni bir amaç verdi. Kahvenin tarihsel kökenlerine kadar araştırmalara girişti. Kahve bitkisinin toplanmasından kavrulmasına, demlenmesinden sunulmasına ve en sonunda ise başarılı kafe işletmeciliğine kadar kahvenin tüm evrelerine dair sistematik bir kitap hazırlamaya başladı.
2024 yılının Şubat ayında kahve tutkusunu profesyonelliğe dönüştürme fırsatı doğdu. Amerika Birleşik Devletleri’nden Jodi Dowell Wieser yönetiminde, Coffee Quality Institute’un Q Arabica Grader programına katıldı ve programı başarıyla tamamladı.
Argusto Kafe’yi kurmasındaki en büyük amaç, kahve meyvesi çekirdeklerinden üretilen kahve içeceği ve kakao meyvesi çekirdeğinden üretilen çikolataların çeşit çeşit işlemle ne kadar geniş aroma ve lezzet skalası sunabileceklerini göstermek ve bu mucizevi tatları diğer insanlarla da paylaşmaktı. Damak tadının yanı sıra insanların tek başlarına ya da sevdikleriyle gündelik hayatın stresinden uzak, ev rahatlığında huzurlu zamanlar geçirebilecekleri samimi bir ortam oluşturdu.
Siz değerli misafirlerini en iyi şekilde ağırlamak için çalışmalarını her daim devam ettiren Davut Armutcu, bilgi ve deneyimleri doğrultusunda kahveye dair merak ettiklerinizi de cevaplamaktan büyük mutluluk duymakta.